Løvfald

Løvfaldsperioden, den tid hvor bladene falder af træerne, betyder samtidig en øget indsats for at sikre punktlige tog.Det tager nemlig længere tid for togene at accelerere og bremse ned, når de blade, der falder ned på skinnerne, bliver kørt sammen til en klæbrig masse.

Hvornår er det løvfald?

Løvfaldsperioden strækker sig fra begyndelsen af oktober og omkring en seks-syv uger frem. Hård blæst og frost betyder, at bladende falder hurtigt, men bliver efteråret stille og lunt varer løvfaldsperioden længere. I et typisk efterår er det specielt de sidste dage i oktober og i begyndelsen af november, at løvfaldet er kraftigt. 

 

Løvfald og punktlighed

En høj punktlighed er i fokus på jernbanen - det gælder også i løvfaldsperioden. I 2017 blev 1422 tog forsinket som følge af løvfald, og det er det laveste antal siden 2012.  Hårdt blæsevejr giver en kort løvfaldsperiode, og i 2017 fik vi god hjælp af stormen Ingolf, der kom på det helt rigtige tidspunkt, hvor bladene var ved at løsne sig på træerne. På S-banen var der kun var ganske få forsinkede afgange i løvfaldsperioden.

Banedanmark har et godt samarbejde med de jernbanevirksomheder, der kører på banen. Det er med til at sikre en høj rettidighed i løvfaldsperioden.

- Trafikstyringspersonale og lokomotivførere samarbejder tæt, så informationer om løvfald kommer ud til lokomotivførerne, så de får mulighed for at køre efter forholdene.

- Der er også lagt planer for, hvordan trafikken skal køre, hvis løvfaldet giver store udfordringer for punktligheden.

- Togene er eftersete, har fået slebet hjul og kører med fyldte sandkasser, så de lettere kan komme op og ned i fart.

 

Løvfaldstroljerne

Der er truffet beslutning om, at der ikke kører løvfaldstroljer i 2018, ligesom der heller ikke vil være et trolje-beredskab i år.

 

I 2017 holdt troljer og materiel klar i Aarhus og Hellerup, hvis der skulle opstå et akut og dokumenteret behov. Det blev dog ikke nødvendigt at sende troljerne i sporet.

 

 

 

 

se film, der fortæller om løvfaldsindsatsen